Julhälsning från Kambodjaskolan

Lions Club Borensberg har fått en julhälsning från projektet Kambodjaskolan, vilket vi här också vill förmedla till alla er som stödjer klubbens hjälpinsamlingar. GOD JUL!

Här följer Kambodjaskolans julhälsningar:

Hej!
Tiden går fort och snart är det slut på år 2017. Vi vill nu tacka alla som bidragit med pengar till vår skola i Kambodja.

Skolan riktar sig till de fattigaste barnen och ungdomarna och har som mål att ge eleverna utbildning så att dom kan få ett arbete och en lön som dom kan leva på. För eleverna är skolan helt gratis.

Här kommer en liten sammanfattning av vad som hänt sedan förra årets redovisning:

Bild från 2016-års julfest på skolgården, en av årets höjdpunkter.

Eftersom vi gör sammanställningen i slutet av november kommer inte skolans stora julfirande med. Ett firande som varje år engagerar all personal och alla elever. En av årets höjdpunkter! Det är dans, sång och teater. Alla får något gott att äta och en julklapp.

Att Chanra, som här, kan fotografera och skicka bilder till oss, är ett bra sätt för oss att kunna följa verksamheten. Därför fick Chanra pengar till en ny kamera då den gamla gått sönder.

Sok Chanra

Det första skolhuset, byggt 2009, behövde fräschas upp och har målats om. De övriga två skolbyggnaderna ska efter hand också snyggas till.

Olyckor händer ibland. I det här fallet råkade en fotboll slå sönder avloppsröret till tvättstället, som sitter vid toaletterna. Chanra fick ta dit en rörmontör som fixade det hela ”på Kambodjanskt vis”.

Företaget Fronta i Linköping skänkte 55 kg oanvända träningskläder. Styrelsen för skolan har bekostat transporten till skolan. När Chanra delade ut kläderna var det många barn som ville ha så det blev verkligen uppskattat.

Chanra har fått en ny laptop då den gamla inte fungerade tillfredsställande.

Nytt internetabonnemang har tecknats för skolans datorer.

En lärare, Sok Ny, som undervisat från det att skolan startade
har nu fått barn och ska flytta till Sydkorea. Khath Chanthou är ny lärare efter henne.

Khath Chanthou

Lions i Borensberg har tack vare vårt skolprojekt erhållit utmärkelsen ”Lejonkronan” från Lions-Sverige. Det ansågs då (under 2016) vara det mest behjärtansvärda projektet inom Lionsrörelsen i hela Sverige.

Lions Club Borensberg mottar utmärkelsen Lejonkronan.

Vi har intervjuat fem av eleverna som alla läst engelska och data vid vår skola och nu slutfört studierna där. Fyra läser på universitet samtidigt som de finansierar sina studier med att arbeta på hotell eller i affär. Två av dom vill bli lärare i engelska, en studerar till ingenjör och en vill arbeta som datalärare. Den femte arbetar på hotell och vill bli försäljare.

Chanra har också berättat att en elev som gått sömnadsutbildningen nu har fått anställning som lärare i sömnad på en annan skola.
Undervisningen löper på helt efter våra önskemål. Här kommer några bilder från de olika utbildningarna:

32 elever i 2 grupper får i datautbildningen lära sig att använda datorer i arbetet t.ex. i butiker, hotell eller kontor. Microsoft Word, Excel och PowerPoint ingår.

Datautbildning

Här ser du vår sömnadslärare Vaesna på golvet tillsammans med ett par elever som lär sig att skära ut efter mönster. 8 elever går samtidigt i en grupp. Efter genomgången utbildning kan eleverna t.ex. få jobb i sömnadsindustri och då med en lön de kan försörja sig på.

Sömnadslärare Vaesna håller lektion i sömnad.

Mr Bunny är den lärare som varit med sedan skolan statade. Han undervisar i engelska grupp 4 och 5, som är de två mest avancerade grupperna.

Grupp 4

Grupp 5

Här hälsar Chanra på hos vår lärare Chan Tou och engelskagrupp 4. Stämningen i skolan är mycket god och eleverna längtar efter lektionerna och möjligheten till ett bra jobb.

Som ni kanske ser på den här klassen i engelska nivå 2 så varierar åldern på eleverna rätt mycket. Det beror dels på att de kanske börjat på skolan i olika ålder men också att uppflyttning till grupp med högre svårighetsgrad sker först när du lärt dig det du ska i föregående nivå. Lärare är Bouly Neng.

När det gäller att lära sig engelska är det i den här gruppen eleverna börjar. Läraren heter Kath Chanthou.

Totalt har vi ca 80 elever i engelskautbildning.

All administration sköts av den ideella föreningen ”Skolprojekt Kambodja”. Föreningen har en styrelse som består av oss (Torbjörn och Gunilla) och våra barn David och Elin. Styrelsen har stadgar och varje år lämnas en ekonomisk redogörelse (deklaration) till Skatteverket. Vi har koll på varje krona. Inga pengar förs över från vårt bankgiro i Sverige till Chanra utan godkännande från oss och sedan får vi återkoppling från Chanra via foton, mail och Skype.

De löpande driftkostnaderna har under året uppgått till ca 13000 kronor/månad.
Idag har skolan ca 120 elever. Det finns 4 engelskalärare, 1 datalärare, 1 sömnadslärare, 1 kokerska och 1 manager (d v s rektor och huvudansvarig är Chanra). Eleverna får frukost 6 dagar/vecka. Avgift för el och vatten.
Härutöver tillkommer utgifter för förbrukningsmaterial och underhåll.

Om allt går i lås så kommer vi, Gunilla och Torbjörn, att åka till skolan i slutet av februari 2018. Chanra har låtit hälsa att vi är efterlängtade och det känns både glädjande och tacksamt.
Vi önskar
EN GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR!
Torbjörn och Gunilla

LC Borensberg

Share